banner

PRP (Platelet-Rich Plasma) trombositten zengin plasma anlamına gelmektedir. Kanın temel olarak iki bölümü vardır. Sıvı kısmına plasma denir, diğer bölümünü hücreler oluşturur. Hücreler kısmını ise alyuvarlar (eritrositler), akyuvarlar (lökositler) ve kırmızı kan hücreleri (trombositler) oluşturur.

Trombositlerin ana görevi herhangi bir yaralanma durumunda pıhtılaşmayı sağlamaktır. Trombositler ayrıca birçok büyüme faktörü salgılayarak yara iyileşmesinde önemli rol oynarlar. Bu etkilerinden dolayı PRP tedavisi uzun yıllardır kas eklem yaralanmalarında, diş tedavilerinde ve kronik yaraların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. PRP, son yıllarda cilt yenileme tedavilerinde de başarıyla kullanılmaya başlanmıştır. Yüzeysel kırışıklıkların tedavisi, ciltte gerginlik ve parlaklık sağlanması, cilt lekelerinin azalması ve saç dökülmesinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

 

PRP Nasıl Elde Edilir?

  1. Öncelikle hastanın kolundan şırınga ile kan alınır.
  2. Alınan kanı içeren tüpler bir santrifüj içine yerleştirilir ve protokole uygun şekilde dikkatle döndürülür.
  3. Trombositlerin zarar görmemesini sağlamak için santrifüjleme hızı ve süresi çok önemlidir.
  4. Santrifüj, kırmızı ve beyaz kan hücrelerini ve trombositleri ayırır ve bunları tüplerde çeşitli seviyelerde konsantre eder.
  5. PRP, terapötik kullanım için uygun seviyedeyken çıkarılır.
  6. Trombositleri aktive etmek ve kullanımdan önce içeriğini serbest bırakmak için bir aktive edici ajan (örn. kalsiyum klorür) ilave edilir.

PRP Hangi Tedavilerde Kullanılır?

PRP şu anda farklı tıbbi alanlarda kullanılmaktadır. Dermatoloji alanında PRP uygulamalarına gösterilen ilgi son zamanlarda artmıştır. PRP, özellikle saç restorasyonu, cilt gençleştirme, akne izleri, dermal güçlendirme gibi birçok dermatoloji uygulamasında önemli bir tedavi yöntemi olarak gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca PRP’yi lazer terapileri, dermaroller, dolgu maddeleri ve otolog yağ greftleme uygulamaları ile birleştirmek sinerjik etkiler üreterek estetik sonuçların iyileşmesini sağlar. PRP, genişlemeye devam eden terapötik uygulamalarla dermatolojide büyük umut vaat etmektedir.  PRP uygulamaları, doku rejenerasyonu, yara iyileşmesi, yara izi revizyonu, cilt gençleştirme etkileri ve alopesi gibi birçok farklı tedavide kullanılmaktadır.

Konsantre trombositler büyüme faktörlerini serbest bırakarak rejenerasyon sürecini kontrol eder ve bu yöntem, vücudun kendi kendini yenileme ve iyileştirme gücünü geliştirmeye yardımcı olur.

PRP tedavisinde kişinin kendi kanı kullanıldığı için oldukça güvenli bir tedavi yöntemidir. Hiçbir alerjik etkisi yoktur. Uygulama için hastadan yaklaşık 8-10ml kan alınır. Özel bir santrifüj yöntemi ile trombositten zengin plasma elde edilir. Elde edilen PRP ürünü mezoterapi yöntemi ile cilde enjekte edilir. PRP ayrıca fraksiyonel lazer, mikroiğneli radyofrekans ve dermaroller gibi uygulamalarda da cilt yüzeyine yedirilerek uygulanabilir.