banner

Derideki koyu lekeler veya hiperpigmentasyon, cildin bazı bölgeleri normalden daha fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar.

Derideki lekeler açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir, genellikle ciltle aynı dokuya sahiptir ve ağrılı değildir. Koyu lekeler boyut olarak değişiklik gösterebilir ve vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak çoğunlukla güneşe maruz kalan bölgelerde yaygındır.

Koyu lekeler vücutta aşağıdaki alanlarda daha sık görülür:

  • Yüz
  • Ellerin üzeri (yaşlılık lekeleri)
  • Sırt
  • Omuzlar

Koyu tenli kişilerde, cilt renginden birkaç ton daha koyu olan bir leke, genellikle doğru bir leke tedavisi ile 6 ila 12 ay içinde kaybolur. Daha derin bir renklenmenin tedavisi bazen yıllar alabilir.

Cilt Lekelerinin Nedenleri

Cilt lekelerinin birkaç farklı nedeni vardır:

Güneş Hasarı

Güneş lekeleri ya da karaciğer lekeleri, güneşe fazla maruz kalınması durumunda ortaya çıkar. Vücudun yüz, eller veya kollar gibi güneşe en fazla maruz kalan bölgelerinde zamanla güneş lekeleri oluşması muhtemeldir.

Hormonal Değişiklikler

Melazma, hormonal değişiklikten ileri gelen ve ciltte küçük lekelere yol açan bir cilt sorunudur. Derinin pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklanan melazma, kadınlarda, özellikle hamilelik sırasında daha yaygındır.

İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçlar cilt pigmentasyonunu artırabilir ve koyu lekelere neden olabilir. En yaygın örnekleri steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), tetrasiklinler ve psikotropik ilaçlardır.

Enflamasyon (İltihap)

Ciltte iltihaplanma sonrası koyu lekeler gelişebilir. Enflamasyon, egzama, sedef hastalığı ve akne gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

Yara iyileşmesi

Böcek ısırması, yanık, çizik veya kesik sonrası derideki iyileşme tamamlandıktan sonra cilt yüzeyinde lekeler kalabilir.

Tahriş

Kozmetik cilt veya saç ürünleri cildi tahriş edebilir ve cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir.

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Dermatoloğunuz yaptığı muayene sonrası lekelerinizin durumuna ve nedenine uygun bir tedavi önerecektir. En sık başvurulan leke tedavileri aşağıdaki gibidir:

  1. Lazer Tedavisi

Ciltteki koyu lekeleri tedavi etmek için lazer tedavisi sıklıkla kullanılır. Lazerle leke tedavisinde lazerden yayılan ışık melanini hedef alır ve lekeleri birkaç seansta soldurur. Kliniğimizde bu amaçla Q-anahtarlı (Q-switch) lazer kullanılmaktadır. Q-switch lazerler, diğer lazerlerden farklı olarak çok kısa sürede çok güçlü atımlar yapabilen, gelişmiş teknolojiye sahip cihazlardır.

  1. Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, cildi soyarak cilt yüzeyini eksfoliye eder ve yeni cilt oluşumuna yol açar. Bu işlem de derideki lekeleri düzenli seanslarla yavaş yavaş yok edebilir.

  1. Mezoterapi

Leke mezoterapisi, leke tedavisinde kullanılan bazı etken maddelerin lekeli deri alanına ince ve küçük iğnelerle enjekte edilmesidir.

  1. Dermamelan – Cosmelan
  2. OBAGI Sistem ile Leke Tedavisi
  3. PRP