banner

Kimyasal peeling, cildin problemli üst tabakaları soyup çıkarmak için cilde kontrollü olarak kimyasal bir çözeltinin uygulandığı günümüzde sıklıkla kullanılan bir cilt yenileme prosedürüdür. Bu prosedür, yüzdeki kırışıklıkları, cilt rengini ve yara izlerini tedavi etmek, cilde daha pürüzsüz ve daha genç bir görünüm kazandırmak için kullanılır. Kimyasal peeling tek başına uygulanabileceği gibi diğer kozmetik prosedürlerle birlikte de uygulanabilir. Penetrasyon seviyesine bağlı olarak, cildin dış tabakası 1 gün ya da 2 hafta süresince bu işlem yardımıyla soyulur. Kimyasalın cilt üzerindeki etkisi, eski cildin yerini yeni, pürüzsüz bir cildin almasına neden olur. Kimyasal peeling işlemi vücudun hemen hemen her yerinde uygulanabileceği gibi genellikle yüz, eller, boyun ve dekolte bölgesi tercih edilir.

Kimyasal Peeling’in Faydaları

Cilt kusurları genellikle yaşlanma, güneş hasarı ve gözenekleri tıkayan eski, ölü cilt hücrelerinin birikmesinden kaynaklanır. Kusurlu cilt kırışık, donuk, düzensiz veya lekeli görünür. Akne, akne izleri, güneş lekeleri, hiperpigmentasyon, çiller, koyu halkalar, büyük gözenekler, kırışıklıklar ve pul pul dökülmeye neden olan kuruluk gibi cilt sorunları kimyasal peeling yardımıyla etkili bir şekilde azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir. Kimyasal peeling, cilt sorununun tipine ve istenilen sonuçlara bağlı olarak farklı derinliklerde (hafif, orta veya derin) uygulanabilir. Her kimyasal soyma türü farklı bir kimyasal çözelti kullanır. Daha derin kimyasal kabuklar daha etkili sonuçlar verir, ancak daha uzun iyileşme süresi gerektirir.

Kimyasal Peeling Türleri

Hafif kimyasal peeling: Hafif (yüzeysel) kimyasal peeling, cildin dış tabakasının (epidermis) soyulması işlemidir. İnce kırışıklıkları, akne, düzensiz cilt tonu ve kuruluğu tedavi etmek için kullanılabilir. İstediğiniz nihai sonuçlara ulaşabilmek için, 2 ila 4 haftada bir 4-8 seans hafif kimyasal peeling yaptırabilirsiniz. Yüzeysel peeling işlemi için alfa hidroksi asitler (AHA) yani meyve asitleri kullanılır. Bunların içinde en sık kullanılan şeker kamışından elde edilen glikolik asittir.

Orta kimyasal peeling: Bu tip kimyasal peeling, dış ve orta deri tabakasının soyulmasını içerir. Kırışıklıkları, akne izlerini ve düzensiz cilt tonunu tedavi edebilir. Sonuçları korumak için 3 ila 9 ay içinde orta kimyasal peeling işlemini tekrarlayabilirsiniz. Orta ve derin kimyasal peeling işlemlerinde triklorasetik asit (TCA), salisilik asit ve jessner solüsyonu kullanılmaktadır.

Derin kimyasal peeling: Derin kimyasal peeling, dış, orta ve alt deri tabakasının bir kısmının soyularak çıkarılması işlemidir. Daha derin kırışıklıklar, yara izleri veya prekanseröz büyümeleriniz varsa doktorunuz derin kimyasal peeling işlemini önerebilir. Derin kimyasal peeling, tekrarlanamaz; sadece bir kez yaptırılabilir.

Kimlere Kimyasal Peeling Uygulaması Yapılamaz?

  • Açık yarası olanlar
  • Herpes enfeksiyonuna sahip olanlar
  • Siğilleri bulunanlar
  • Roaccutane tedavisi görenler